Έχετε το λόγο μας

To Room Hospitality Athens & Greece είναι μια ιδέα-συνέχεια μιας σειράς blogs που ο υπογράφων θεωρεί «δωρεάν οχήματα» για ένα ου-τοπικό ταξίδι στο φιλοξενείο-γη. Στο δρόμο ο οδηγός συναντά τοπία, καταλύματα, αξιοθέατα, ανθρώπους, φαινόμενα, ιδέες που μετά από μία αφ-αιρετική αξιολόγησή τους, αποτυπώνει τις εντυπώσεις του με ιδιαίτερο τρόπο. Ευχαριστούμε το ξενοδοχείο-γη για το όμορφο αυτό ταξίδι και την δωρεάν παροχή άπειρων αγαθών και υπηρεσιών στους παραμένοντες … Παράλληλα μοντέρνα ή παραδοσιακά καταλύματα καλούνται να αποδείχνουν κάθε στιγμή την ικανότητα τους να αποπληρώνουν με ωραίο, σεμνό και value for money τρόπο τις ανάγκες των πελατών τους.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Αναπλαση: Επιτέλους οι αρχές κράτος δήμος μοχλούν και μοχλεύονται.. κέντρου Αθήνας σχέδιο αναγέννησης, καλή αρχή και σύντομα..

Ξεκινά ο πρώτος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αναμόρφωση του κέντρου της Αθήνας, και ειδικώτερα του ευρύτερου τρίγωνου μεταξύ πλατείας Συντάγματος, Τεχνόπολης και Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας
Η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» ανακοίνωσε ότι μετά από πολύμηνη προετοιμασία, προκηρύσσει σήμερα τον πρώτο μεγάλο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο οποίος θα αφορά την κατάθεση γενικών ιδεών αστικού σχεδιασμού για την αναμόρφωση του κέντρου της πρωτεύουσας και ειδικότερα του ευρύτερου τρίγωνου μεταξύ πλατείας Συντάγματος, Τεχνόπολης και Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας.
http://www.athensanaplasis-competition.gr/
Όπως μπορούν να διαπιστώσουν και οι ενδιαφερόμενοι που θα επισκεφθούν την σχετική ιστοσελίδα, στις βασικές αρχές του διαγωνισμού συγκαταλέγονται η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής με όρους βιώσιμης κινητικότητας και η σύνθεση έργων υψηλής αρχιτεκτονικής και κοινωνικού οφέλους, με το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό κόστος. Έμφαση θα δοθεί σε 9 συγκεκριμένες χωρικές ενότητες στις οποίες καταγράφονται δυσλειτουργίες και απαιτείται η συνολική αναγέννησή τους στην κλίμακα του δημοσίου χώρου και η δικτύωσή τους με τις γύρω περιοχές, που είχε καταρρεύσει εν μέρει μετά την περάτωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ολοκληρωτικά κατά τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατάρτιση του διαγωνισμού, που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως αναθέτουσα αρχή, ελήφθησαν υπόψιν όλοι οι σχεδιασμοί και τα εν εξελίξει έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κρατικών φορέων και πως οι κατατεθείσες προτάσεις θα συμπληρώσουν τις τρέχουσες παρεμβάσεις σε απόλυτη συμφωνία με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τα εγκεκριμένα έργα (π.χ. Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας 2014 (ΡΣΑ), Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΟΑΠ) και Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ)).

Υπήρξε συνειδητή επιλογή να απευθυνθεί ο διαγωνισμός ως επί τω πλείστον σε ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία. Ο Οργανισμός τρέφει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στους εγχώριους επιστήμονες που τα στελεχώνουν, καθώς απέδειξαν τις ικανότητές τους τα προηγούμενα έτη, σχεδιάζοντας το σύνολο των έργων της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας.

Οι δύο επόμενοι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν τους προσεχείς μήνες και θα αφορούν την αναβάθμιση της οδού Πειραιώς (σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής) και την άμεση επισκευή και επαναλειτουργία του θεάτρου του Λυκαβηττού. Η οργάνωση και η κατάρτιση του συγκεκριμένου μνημειακού έργου θα πραγματοποιηθεί από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και τη στήριξη του Οργανισμού «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».






Συνεχίζεται το έργο της αξιοποίησης των 1.126 ακινήτων του Υπουργείου Εργασίας, εγκρίνοντας τη στέγαση εγχειρημάτων με ιδιαίτερη σημασία:
✔ Αίθουσα Εθελοντικής Αιμοδοσίας στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας-ΕΚΕΑ, στην οδό Σταδίου 29.
✔ Η έδρα του Film Office της Περιφέρεια Αττικής, στην οδό Αμερικής 9.
✔ Τα γραφεία του Οργανισμού Greek Economic Forum, στην οδό Ρώμα 8.
Οι παραπάνω εκμισθώσεις, θα αποφέρουν στα Ταμεία ετήσιο όφελος περίπου 26.000€, αναβαθμίζοντας τη δημόσια περιουσία μέσα από σημαντικές χρήσεις.
✔ Παράλληλα, το πρώην πολυκατάστημα FOKAS στην οδό Σταδίου 41, θα φιλοξενήσει το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών Athens Digital Arts Festival
Με το πρόγραμμα για την αξιοποίηση των ακινήτων του Υπουργείου Εργασίας, δίνουμε χρήσεις στα κενά κτίρια, οφέλη στα Ταμεία, ζωή στο Κέντρο της Αθήνας.

Προτάσεις έως τις 10 Ιουνίου για παρεμβάσεις σε 9 ενότητες / παράθυρα. Δηλαδή:

1. Κεραμεικός - Τεχνόπολη - Ιερά Οδός.
2. Πειραιώς - Κουμουνδούρου - Ψυρρή.
3. Γεράνι - Πλατεία Θεάτρου - Αθηνάς.
4. Κοραή - Κλαυθμώνος - Καρύτση - Άγιοι Θεόδωροι.
5. Ερμού - Μητροπόλεως - Φιλελλήνων - Σύνταγμα.
6. Δημαρχείο - Αθηνάς.
7. Πλατεία Ομόνοιας.
8. Αγίου Κωνσταντίνου - Εθνικό Θέατρο.
9. Αθηνάς - Ερμού - Μοναστηράκι.
Μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης των προτάσεων περιλαμβάνονται η αξιοποίηση κενών κτηρίων, η διαμόρφωση δημόσιων χώρων, η ανάδειξη και η αξιοποίηση των διατηρητέων, η περιβαλλοντική αναβάθμιση (εκπλήρωση στόχων - δημιουργίας χώρων πρασίνου, αξιοποίηση των κλιματολογικών συνθηκών, υιοθέτηση μεθόδων ενταγμένων στην αρχιτεκτονική του τοπίου για την ενεργειακή διαχείριση του χώρου κ.λπ.), βιώσιμη αστική κινητικότητα κ.ο.κ.

Ο διαγωνισμός χαρακτηρίζεται σύνθετος ανοιχτός διαγωνισμός ιδεών ενός σταδίου και περιλαμβάνει πολεοδομική και αρχιτεκτονική μελέτη, μαζί με μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Για το δικαίωμα συμμετοχής κάθε διαγωνιζόμενος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) ή ομάδα διαγωνιζομένων οφείλει να εγγραφεί ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα που έχει συσταθεί για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό: www.athensanaplasis-competition.gr, έως και την 22.2.2019, ώρα 2 μ.μ., με αίτηση που αναφέρει τα στοιχεία του εκπροσώπου της ομάδας (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου και τηλεομοιοτυπίας και ηλεκτρονική διεύθυνση). Θεσπίζονται δε τρία βραβεία συνολικού χρηματικού ποσού 128.000 ευρώ (πρώτο 57.960 ευρώ, δεύτερο 42.504 ευρώ, τρίτο 28.336 ευρώ).

Πολεοδομικός ακτιβισμός

Η προκήρυξη του πρώτου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σηματοδοτεί την επιστροφή στις μεγάλες αναπλάσεις της Αθήνας επισημαίνει στην «Α» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Ν. Μπελαβίλας. Και εξηγεί:

"Θέλουμε να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το άφησε η καταργημένη από τα Μνημόνια Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ) και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε την αυτοδιοίκηση, περιφερειακή και δημοτική, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας έργα που ήδη δρομολογεί.

Δεν θα παρέμβουμε σε κανένα από τα προγραμματισμένα και εν εξελίξει έργα (π.χ. Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις - ΟΧΕ, Σχέδια Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης - ΣΟΑΠ, επεμβάσεις σε πλατείες). Αντιθέτως προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μέσω νέων, 'φρέσκων' αρχιτεκτονικών ιδεών, ζώνες που θα 'απλώσουν' αυτές τις αναπλάσεις σε μεγαλύτερη ακτίνα της πόλης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου