Σελίδες

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Αθήνα, Ελλάδα, Τουρισμός, Προσφυγικό, Προσφυγική, κρίση, Επισκέπτες, Τουρίστες, Πρόσφυγες, Φιλοξενία, Tourism, Refugees, Οδύσσειες λαών, τραγωδίες φτωχών.., Έλενα Κουντουρά, Αντώνης Καμπουράκης

Φίλε από την Ανατολή,
Μείνε εδώ είσαι ασφαλής,
Στρώμα Ψωμί και Νερό,
Και περίσσια αγάπη θα βρεις,
Πέρασμα και φιλοξένια να χαρείς..

Η Αθήνα, η Ελλάδα, η κάθε πόλη, το κάθε χωριό το κάθε νησί είναι μια φιλόξενη γη και έχει φιλόξενους κατοίκους. Είναι η παράδοση, είναι η ιστορία, είναι η μορφολογία του εδάφους, είναι το κλίμα που δεν αφήνει ασυγκίνητους τους κατοίκους να δεθούν με τους επισκέπτες της αυτής της χώρας. Δεν είναι τυχαίος ο όρος επισκέπτης που υιοθετείται παγκοσμίως και που περιλαμβάνει από τους τουρίστες μέχρι τους πρόσφυγες, μετανάστες. Αυτόματα όποια και αν είναι η μορφή, εμπορική ή transfer, ιδιωτική ή δημόσια, της επίσκεψης, η διαδικασία αυτή είναι ιερή από αρχαιοτάτων χρόνων και σεβαστή από φίλους και εχθρούς και σημαίνει φροντίδα, τροφή και ύπνο για τον ξένο.



Βλέπουμε σήμερα να διέρχονται από την Ελλάδα, υλικά κατεστραμμένοι ανθρώποι από πολέμους φανερών ή κρυφών ανταγωνιστών του υπόγειου και επίγειου πλούτου της Μέσης Ανατολής (Ευρώπη - Αμερική - Ρωσία και βάλε) και να ανηφορίζουν με το σταυρό και το παιδί στο ώμο, το Γολγοθά της Ευρώπης, της πιο κοντινής ειρηνικής και ασφαλούς συνθήκης στις χώρες τους.
Συγκινητική είναι η ηθική και υλική υποστήριξη των προσφύγων από τους Έλληνες, (με ελάχιστες εξαιρέσεις) κατά την διάρκεια της διαδρομής των. Αμέτρητα παραδείγματα πράξεων αλληλεγγύης, δηλώσεων, εκδηλώσεων υποστήριξης, ανοιχτών αποστολών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, κράτους, φορέων και πολιτών εκδηλώνονται.

Ταυτόχρονα βέβαια επισημαίνονται, από κλαδικούς επιχειρηματικούς κύκλους του τουρισμού οι δυσκολίες και οι αδυναμίες διαχείρισης των προσφύγων σε μερικές περιπτώσεις λόγω του όγκου αλλά και της έλλειψης κατάλληλων υποδομών φιλοξενίας. Παράλληλα αψυχολόγητα μονομερή άχαρα δημοσιεύματα άλλοτε ωθούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό και άλλοτε από ειδησεομανία ή πολιτική αντιπαράθεση, υπερτονίζουν φωτογραφικά και λεκτικά το πόνο και την ταλαιπωρία των περαστικών αμάχων και κινδυνολογούν έμμεσα ή φανερά για διάφορα ζητήματα.

Η φιλοξενία είναι αρχή και εφαρμόζεται σε εύκολες και δύσκολες συνθήκες. Είναι αξία και εσωκλείεται στην παιδεία και την ψυχολογία του λαού χωρίς αντάλλαγμα. Δεν επιδέχεται ύβρη, τηλεοπτική ή ηχητική παραμόρφωση. Όταν δεν διαφυλάσσεται η αξία της τότε αυτή πληγώνεται και εξαφανίζει για μεγάλο διάστημα τη προστιθέμενη αξία που παράγει. Προσοχή λοιπόν.Ας αναλάβει ο κάθε παράγοντας, ο κάθε ένας από τους τόπους και τους πολίτες που την αγαπάνε να την προστατέψει από εσωτερικούς και εξωγενείς εχθρούς που για διάφορους λόγους θέλουν να την βλάψουν.

Ανεξαρτήτως πολιτικής κατάστασης τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια κυρίως από τα κάτω να ενισχυθούν υλικές υποδομές, οργανωτικές και λειτουργικές διαδικασίας και χιλιάδες νέα, καινοτόμα, καλλιτεχνικά, επιχειρηματικά, πολιτιστικά, εμπορικά σχήματα έχουν παραχθεί, καθώς και και από τα πάνω κάποια διαρθρωτικά μέτρα που τις υποστηρίζουν. Τουλάχιστον αυτά να διαφυλαχθούν και να μην πάμε πίσω.
Βλέπε και άρθρο Αυγής. Επίσης.

Ελενα Κουντουρά Mega. 1/3/2016-Video
Αντώνης Καμπουράκης. 6/3/2016 Παρέμβαση Καμπουράκη για το προσφυγικό."Σε ό,τι αφορά σε εμάς τους ξενοδόχους, θέλω να κάνω έκκληση, τούτες τις δύσκολες για την πατρίδα μας και την ελληνική κοινωνία ώρες, για τρία πράγματα:
1. Να συνεχίσουμε να αγκαλιάζουμε τον ξένο. Όλες αυτές τις δεκαετίες ο καλύτερος πρεσβευτής της Ελλάδας στον υπόλοιπο κόσμο, ο τουρισμός, καταγράφει την Ελλάδα ως την χώρα του Ξένιου Δία. Αυτοί είμαστε λοιπόν και γι’ αυτό είμαστε περήφανοι. Δεν φοβόμαστε τον ξένο και ειδικά τον αδύναμο. Γι’ αυτό και ως ξενοδόχοι σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουμε ενεργά στην ανακούφιση του προβλήματος, συνεισφέροντας ό,τι μπορούμε για να εξασφαλιστούν όροι ανθρώπινης αξιοπρέπειας, για αυτούς που η ιστορία μας έφερε στην χώρα μας.

2. Να μην αναπαράγουμε την καταστροφολογία, που λειτουργεί σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Το χειρότερο για τον τουρισμό είναι η διαρκής αναβάθμιση της ανησυχίας. Όποιος το κάνει, πυροβολεί πισώπλατα τον ελληνικό τουρισμό.
3. Να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στη δουλειά που ξέρουμε να κάνουμε καλά. Οι ξενοδόχοι επ’ ουδενί δεν είμαστε και δεν πρέπει να είμαστε σχολιαστές της προσφυγικής κρίσης, διατυπώνοντας μάλιστα και γνώμες για την επίλυσή της. Δεν είναι αυτή η δική μας δουλειά. Εμείς οφείλουμε να επικεντρωθούμε αφενός στο να προσφέρουμε μια αξέχαστη εμπειρία φιλοξενίας στους επισκέπτες μας, και αφετέρου να φροντίσουμε για την αποτελεσματικότερη προβολή του ελληνικού τουρισμού, και των μοναδικών του συγκριτικών πλεονεκτημάτων.
Τις μάχες τις κερδίζει κανείς όταν τις δίνει στο πεδίο, που είναι ισχυρός και όχι εκεί όπου είναι αδύναμος. Η μάχη της επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας, και συνακόλουθα της ελληνικής κοινωνίας, θα κερδηθεί με μπροστάρη και φυσικό πρωταγωνιστή τον τουρισμό. Αυτό είναι το «δυνατό χαρτί» της Ελλάδας, και αυτή την ώρα θα έχουν πελώριες ιστορικές ευθύνες όσοι -είτε σχεδιασμένα, είτε από αφέλεια-, «κάψουν» αυτό το χαρτί. Οι εθνικές συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες".
 


Αλ. Αγγελόπουλος:
Στηρίζω Χατζημάρκο – Καμπουράκη για την πορεία του τουρισμού της Ρόδου 26/02/2016..

..............................
Τα νησιά μας όμως δεν γλίτωσαν τον αυξημένο ΦΠΑ. 
 Η Ελλάδα έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο, υπερφορολόγησης όσων πληρώνουν και, κατά συνέπεια, αδυναμίας ελέγχου των παρανομούντων.  Το αποτέλεσμα είναι σαφώς επιβαρυντικό για την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα , αλλά και την ποιότητα ζωής.  Δεν θέλω να κάνω διάκριση για τα νησιά του Αιγαίου.  Η παράλογη αυτή λογική δεν οδηγεί σε αύξηση εσόδων, αλλά σε αύξηση της φοροδιαφυγής, κυρίως από τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν είναι στο ραντάρ. Το πλήθος δε αυτών είναι πολλάκις μεγαλύτερο από τις επιχειρήσεις εκείνες που υπηρετούν τη χώρα τους.  Είναι δε εντυπωσιακό πως κανείς δε βλέπει ότι αύξηση της φορολογίας σημαίνει αύξηση της ανεργίας και μείωση της ανταγωνιστικότητας.  Προφανώς υπάρχει άλλο σχέδιο που δεν μας περιλαμβάνει ως Έλληνες. Για την ιστορία η σκιώδης οικονομία του τουρισμού εκτιμάται, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε πάνω από 1 δις, 300 εκατομμύρια ευρώ το 2015. Η αύξηση των φόρων από την αύξηση του φόρου θα ανέλθει σε περίπου 60-80εκ ευρώ. Η φορολόγηση της φιλοξενίας που παρέχεται από τα παράνομα καταλύματα θα επιφέρει φορολογικά έσοδα που θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν τα 400εκ ευρώ. Απλά μαθηματικά.
Αύξηση των φόρων λοιπόν, αλλά και αύξηση του κύκλου εργασιών;  Τι προβλέπετε;
Η αλήθεια είναι ότι μετά από 7 χρόνια κρίσης, υψηλών επιτοκίων, χαμηλών τιμών και διεθνούς διασυρμού οι άμυνες είναι πεσμένες.  Τα ξενοδοχεία είναι πλέον ο μεζές των διεθνών funds αλλά και το βαρίδιο των τραπεζών.  Η άμυνα των ξενοδόχων είναι η συνετή διαχείριση και η αύξηση του κύκλου εργασιών και των αποτελεσμάτων. Τα λάθη του παρελθόντος, αφορούν κάποιους, αλλά λίγους.  Όσον αφορά στην κίνηση, θα ήθελα να πω ότι θα πάει καλά, επιτέλους, ο ελληνικός τουρισμός, αλλά δεν βιάζομαι.  Ο ρυθμός είναι ακόμη αργός και οι εκτιμήσεις συντηρητικές γιατί η Ελλάδα είναι στη δίνη της διαπραγμάτευσης, του προσφυγικού, αλλά και σε γεωγραφική θέση που ανησυχεί (ίσως όχι εμάς, αλλά κάποιες εθνικότητες). Έτσι Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία και Ελβετία είναι ακόμη πίσω σε κρατήσεις, με την Αγγλία να κινείται θετικά.  Σε αυτά προσθέστε το αδύναμο ρούβλι και την Ελληνική ανεπάρκεια που στερεί από την Ελλάδα την ευκαιρία να ανεβάσει  σημαντικά την επισκεψιμότητα των Ρώσων. Ειδικά για την ανεπάρκεια, παρά την προσωπική και εντατική  ενασχόληση της Υπουργού Τουρισμού, δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στο θέμα των Visacenters και της ενίσχυσης του δυναμικού των προξενείων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι επίδοξοι επισκέπτες από τη Ρωσία. Θέλω, πάντως, να διατηρώ την αισιοδοξία μου.
Αναφέρατε το προσφυγικό.
Ξέρετε δεν είναι η θέση μου ή και κανενός άλλου να επεμβαίνουμε σε θέματα εθνικής σημασίας. Αλλά η λύση δεν μπορεί αν πλήττει ακόμη περισσότερο την πληγωμένη κοινωνία, ούτε και να θίγει ισορροπίες.  Η λύση θα έρθει όταν δεν θα διχάζει και δεν θα απειλεί. Και σήμερα δεν διαφαίνεται ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.  Όπως και να έχει, μια συζήτηση για ζωές ανθρώπων, πρέπει να γίνεται σε ανθρώπινο επίπεδο. Όχι μόνο σε πολιτικό και σίγουρα όχι μόνο σε απολογιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου